Svatomartinská vína 2013

Ilustrativní obrázek

 11.11.Tradice svatomartinského vína se po staletí vyvíjela zcela svébytným způsobem, vycházejícím z koloritu českých zemí, především Moravy. Tady mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otvírání a prvního ochutnávání v den sv. Martina. Jméno svatomartinské, spojené s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Tehdy končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. V tu dobu byla již některá vína ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnat novou úrodu....

 Objednávejte  Svatomartinská a mladá vína v našem Eshopu nebo na našich kamenných vinotékách, kde můžete vše také ochutnat:

 Vinařství Hrabal Velké Bílovice:

Modrý Portugal - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)

Müller Thurgau - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)

Svatovavřinecké rosé - Mladé víno 2013 0,75l (polosuché) 

 Vinařství Bíza Čejkovice:

Modrý Portugal - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)

Müller Thurgau - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)


  Vinařství Tetur Velké Bílovice:

Muškát Moravský - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)

  Vinařství Valihrach Krumvíř:

Lena  - Mladé víno 2013  0,75l (polosladké)
 
 
Vinařství Spielberg Archlebov:

Modrý Portugal rosé - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)

Müller Thurgau - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)

 
  Nové Vinařství Drnholec:

Svatovavřinecké klaret - Svatomartinské 2013 0,75l (suché)

Svatovavřinecké rosé - Mladé víno 2013 0,75l (suché)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept na Svatomartinskou husičku:

Suroviny

1 husa do 4 kg
 sůl, kmín
(možné i jiné koření, např. majoránka)

Postup:

Začneme ráno, 1 den před plánovaným podáváním husy. Husu očistíme, omyjeme a osušíme, důkladně osolíme zvenku i zevnitř a okmínujeme. Uložíme do pekáče a až do večera uskladníme v chladu. V 9 hodin večer husu mírně podlijeme vodou, pekáč přikryjeme víkem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 90°C. Tuto teplotu necháme na troubě nastavenou a jdeme klidně spát. Troubu neotvíráme, husu nekontrolujeme, nepodléváme, neotáčíme. V 7 hodin ráno se můžeme na husu mrknout, příp. ji polít výpekem či odebrat část vypečeného sádla, ale není nutné. Teplotu zvýšíme na 120°C a pečeme další 3-4 hodiny. Sundáme víko pekáče, husu polejeme výpekem a dopečeme při teplotě 180°C do krásné zlatohnědé barvy. Podáváme s červeným zelím a knedlíky dle chuti.

Pozn.Husu vkládáme do pekáče hned prsíčky nahoru, za celou dobu pečení ji není třeba obracet!
Pokud budete chtít husu baštit jindy než v poledne, tak si časy samozřejmě přizpůsobte - 1. fáze na 90 trvá 10 hodin, 2. fáze na 120 3-4 hodiny, 3. fáze do hodiny.

zdroj.Toprecepty

VINAŘSTVÍ

Sůkal Milan

Sůkal Milan

Rodinné Vinařství Sůkal – Nový Poddvorov (Slovácká vinařská podoblast) Rodiná vinařská firma založena v roce 1991. Už praděd Sůkal vinařil a patřil ... více zde

Domaine De Beaurenard

Domaine De Beaurenard

 Ve čtrnáctém století, během svého pobytu ve Avignonu, papeži, a to zejména John XXII, postavili hrad Papežské stolice v ... více zde

Chateau Mourgues Du Gres

Chateau Mourgues Du Gres

      více zde

Tetur Vladimír

  více zde

NOVINKY
E-MAILEM