Ballechin 10 y.o. 0,7l, 46% single malt. 10 letý kousek z palírny Edradour, malé palírny v Pitlochry. Pro výrobu této whisky (whisky řady Ballechin) byl použit nakouřený slad (minim. 50ppm fenolů). 10 letá klasická verze Ballechinu je navíc výsledkem zdařilé kombinace sudů po bourbonu a sherry Oloroso, které ji – kromě samotné kouřovosti – dodaly i výjimečnou hloubku a komplexnost.
Barrel Reserve je čerstvá, lehká, elegantní whisky bez udání stáří, která zrála výhradně v prvně použitých sudech po bourbonu. Tvoří ji převážně 7 až 8 let stará whisky v kombinaci s whisky ze starších sudů. Vyznačuje se krásnou harmonií citrusového ovoce a lehké vanilkové sladkosti se šťavnatými jablky a jemnou stopou moře. Je lehce nasládlá, s tóny koření a vypáleného dubu. Whisky se destiluje a zraje v palírně Lochranza, první palírně společnosti Arran. Prochází jen jemnou filtrací, její barva je zcela přírodní a je lahvována při 43 %. Tato lehká, všestranná whisky poslouží i jako skvělý základ pro míchané nápoje. Aroma: citron, citrusy a zelené jablko Chuť: vanilková sladkost s lehkými tóny skořice v pozadí Závěr: jemný a přetrvávající, s náznaky nasládlého dubu a vyváženými tóny ovoce a koření
Barva: Světle zlatá Aroma: Pomerančová čokoláda, vánoční koření a sušené ovoce Chuť: Tóny šťavnatého sherry, višně ponořené do čokolády, rozinky s dotekem karamelu Zrání v panenských sudech po sherry. Whisky Arran pochází z lihovaru poblíž vesnice Lochranza ve Skotsku, současně jediného lihovaru na ostrově Isle of Arran. Historicky zde stávaly především ilegální palírny, z těch oficiálních zanikla poslední ve 30. letech 19. století, nesoucí název Torin. V roce 1994 založil Arran Distillers Harold Currie, bývalý ředitel Chivas. Whisky Arran se nejčastěji používá k výrobě single malt whisky a malá část jde do výroby míchaných whisky: Lochranza Blend, Robert Burns Blend a Arran Single Malt Whisky Cream Liqueur. Kvůli přirozené chuti se whisky Arran nepřibarvuje, ani nefiltruje za studena. Díky tomu vznikají mimořádně kvalitní whisky, které si mezi odborníky brzy získaly velký respekt.
Nezávislá společnost Isle of Arran Distillers se zasloužila o obnovení tradiční výroby whisky na stejnojmenném skotském ostrově. Jedinečné mikroklima malého ostrova, jemuž se přezdívá Skotsko v miniatuře, geograficky odpovídá Lowlands, ale zároveň je ovlivněno mořem, což z něj činí unikát. Mimořádně kvalitní voda filtrovaná šesti horskými vodopády, pečlivá výroba podle tradičních postupů, bez přidání barviv či použití filtrace zastudena. Díky tomu vznikají v palírně Arran mimořádně kvalitní whisky, které si mezi odborníky brzy získaly velký respekt. Tato elegantní a čerstvá whisky se vyznačuje typickými citrusovými tóny Arranu, které jsou věkem zakulaceny, a ve spojení s nasládlým dřevem odhalují nové hloubky. Pro zrání je použito 60 % sudů po bourbonu a 40 % sudů po sherry.
Isle of Jura Seven Wood + Tuba, 42%, 0,7l 3 hodnocení prohlizejici Produkt si právě prohlíží 11 návštěvníků Obyvatelé ostrova Jura se vyznačují mimořádnou vynalézavostí a všestranností. Jsou to vlastnosti, které jim po celá léta pomáhaly přežít a zajistit komunitě prosperitu. Jejich vize inspirovala vznik této komplexní single malt whisky, která je zároveň i vyjádřením mimořádných schopností našeho master blendera. Whisky nejprve zraje v sudu z amerického dubu po bourbonu, následně v sudech z francouzských dubů z oblastí Limousin, Troncais, Allier, Vosges, Jupilles a Les Bertragnes. Tato důmyslně vyrobená whisky je ovlivněná 7 typy dřev, ve kterých zraje. Ve vůni se projevují broskve, v chuti lékořice a kandované pomeranče. V závěru je jemně kouřová.
Whisky, která mohla a může vzniknout pouze na ostrově Jura. Stále stáčena do lahví originálního tvaru, který byl navržen tak, aby odolal i drsným podmínkám na cestách. Lahve prošly menší modernizací, ale typický tvar byl zachován. Whisky se vyrábí na vysokých destilačních kotlících a následně zraje po dobu dvanácti let v sudech z amerického dubu po bourbonu, v prostředí přímořského vzduchu. Následně je zjemněna stařením v sudech po sherry. Vyznačuje se bohatou a zaoblenou vyvážeností jemných kouřových tónů a sladkým závěrem po Oloroso Sherry. Ve vůni se projevuje zejména čokoláda a citrusy, v chuti lékořice a banán, v závěru lehký kouř.
Palírna Lossit se nacházela poblíž usedlosti Ballygrant. Byla založena roku 1817 Malcolmem MacNeillem. Na ostrove Islay byla v tom čase největší palírnou. Uzavřena byla v roce 1867 z důvodu izolovanosti a nemodernosti. Tato whisky vznikla na památku této zaniklé palírny a jako připomínka starých časů. Vyrobena byla pomocí moderní technologie, ale při zachování tradičních postupů a původní receptury. V chuti se projevují tóny rašeliny, mandlí, hrušek a koření. Ve vůni je cítit jemný kouř, slad, citrus a dub.
HINCH 10Y Sherry Cask Finish je směs výběrových 10 let starých single grain a single malt whisky. Dozrává minimálně 1 rok v nejlepších starých sudech po Oloroso Sherry, díky čemuž dosahuje komplexnosti ve vůni i na patře. Hinch 10Y Sherry Cask Finish je světle hnědý s jemným červeným odstínem a vůní čerstvého ovoce se svěžími tóny. Jemné vrstvy dušeného ovoce s nezaměnitelnou ořechovou chutí – sofistikované a komplexní. Odvážná, inovativní, současná irská whisky hrdě vyrobená v hrabství Down. Více o značce: Nová irská palírna Hinch navazuje na tradici lihovarnictví v hrabství Down, které má silnou historii destilace od konce 18. století. Používají vodu z The Mourne Mountains (truchlících hor), tradiční irské procesy rmutování a také trojitou destilaci.
Ballechin 10 y.o. 0,7l, 46% single malt. 10 letý kousek z palírny Edradour, malé palírny v Pitlochry. Pro výrobu této whisky (whisky řady Ballechin) byl použit nakouřený slad (minim. 50ppm fenolů). 10 letá klasická verze Ballechinu je navíc výsledkem zdařilé kombinace sudů po bourbonu a sherry Oloroso, které ji – kromě samotné kouřovosti – dodaly i výjimečnou hloubku a komplexnost.
Jedná se o limitovanou edici po sherry oloroso. Barva této whisky je zlatá po středně jantarovou a bronzovou. Vůně je lahodná a nasládlá s scherry a rašelinou, ovocem a oříšky. Chuť je zpočátku velmi sladká, poté ořechová a pomerančová, vínová a kořeněná. Edradour je nejmenší skotská palírna, která leží v jižní části skotské Vysočiny poblíž Pitlochry, whisky se zde vyrábí s využitím tradičních metod a zařízení. Produkováno je pouhých 12 soudků týdně. Jediným dostupným Edradourem je desetiletá sladová whisky, která je velmi aromatická s výrazným charakterem nasládlosti, rašeliny a oříšků. Jedná se o naprosto skvostnou whisky a téměř nedostupný kousek.
Edradour 10 Y.O. má sytě zlatou barvu. Aroma připomíná mátu, pocukrované mandle, sherry a kouř s kořením. Desetiletý Edradour má na poměrně lehkou sladovou whisky tělo pozoruhodně smetanové konzistence. Chutná po mátě, smetaně a sladu. Dokončení je lahodně lehké a velmi hřejivé
Single Malt Whisky, tmavě jantarové barvy. Zrála na sudech typu Bourbon, Sherry Cask, Americký dub. Aroma: Bílý pepř, Grapefruit, Citrusy, Květnaté tóny, Broskev Chuť: Jablko, Ostružina, Karamel, Skořice, Toast, Mléčná čokoláda
Oceňovaná whisky, plněná do netradičních designových půllitrových lahví, je blendem whisky z dvou palíren Nikka, které zrály nejdřív samostatně a poté ještě spolu. Lahvovaná je při 51,4 % a chutná lehce sladce po vanilce a třešních se silně kořeněným závěrem.
Jediná blended malt whisky v portfoliu Nikka – tzn. jedná se o blend výhradně sladových whisky ze dvou palíren společnosti Nikka: Joiči a Mijagikjó. Jméno nese po zakladateli společnosti Nikka a otci japonské whisky (Masataka Takecuru). Při vzniku nové verze whisky Taketsuru Pure Malt byl v porovnání s předešlou verzí použit vyšší podíl sladových whisky z palírny Joiči; v blendu nicméně stále převažují sladové whisky z palírny Mijagikjó. Dokonalá rovnováha jemnosti a komplexnosti; v senzorickém profilu se výrazně projevuje vliv sudů po sherry a repasovaných sudů použitých při staření. Vůně: Ovocná. Výrazné aroma citrusů, jako je pomeranč, a tóny šťavnatých hrušek. Komplexní vůně se postupně rozvíjí a odkrývá jemné bylinné tóny s náznakem rašeliny a nepatrné hořkosti, zatímco původní vůně pomeranče přechází v grep. Chuť: Zaoblená a delikátní. Obilná chuť s tóny koření a kandovaného ovoce. Zakončení: Přidává se jemná hořkost s náznaky rašeliny, připomínající tmavou čokoládu.
Glenmorangie The Original 12y je ztělesněním elegance a mistrovského řemesla. Tato whisky, zrající dlouhých 12 let v sudech po bourbonu, získává jemný a komplexní charakter. Vůně citrusů a jemné vanilky okamžitě zaujme vaše smysly, zatímco v chuti objevíte bohaté tóny ovoce, medu a mandlí.
"Zlatý nektar" nejdříve zrál v běžných dubových sudech, následně byl plněn do bourbonových sudů ze série Extra matured a nakonec skončil v sudech po bílém dezertním víně z oblasti Saunternes. Glenmorangie je známá pálenice jednosladových whisky, která se nachází severně od města Tain, v Ross-shire ve skotské oblasti Highland. Chuť a vůně: Med, Sušené ovoce, Citron, Kokos, Dub, Ovoce, Zázvor, Muškátový ořech