Jediná blended malt whisky v portfoliu Nikka – tzn. jedná se o blend výhradně sladových whisky ze dvou palíren společnosti Nikka: Joiči a Mijagikjó. Jméno nese po zakladateli společnosti Nikka a otci japonské whisky (Masataka Takecuru).
Při vzniku nové verze whisky Taketsuru Pure Malt byl v porovnání s předešlou verzí použit vyšší podíl sladových whisky z palírny Joiči; v blendu nicméně stále převažují sladové whisky z palírny Mijagikjó.
Dokonalá rovnováha jemnosti a komplexnosti; v senzorickém profilu se výrazně projevuje vliv sudů po sherry a repasovaných sudů použitých při staření.
Vůně: Ovocná. Výrazné aroma citrusů, jako je pomeranč, a tóny šťavnatých hrušek. Komplexní vůně se postupně rozvíjí a odkrývá jemné bylinné tóny s náznakem rašeliny a nepatrné hořkosti, zatímco původní vůně pomeranče přechází v grep.
Chuť: Zaoblená a delikátní. Obilná chuť s tóny koření a kandovaného ovoce.
Zakončení: Přidává se jemná hořkost s náznaky rašeliny, připomínající tmavou čokoládu.