V Německu je celkem 102.000 ha vinic, které obhospodařuje 48.000 vinařů a vinohradníků. Držba vinohradů je silně rozdrobená, jen 18 % vinařů (resp. majitelů) vlastní více než 3 ha vinic. Celé 2/3 plochy vinic se nacházejí ve spolkové zemi Porýní-Falc (Rheinland-Pfalz). Ročně se vyrobí asi 8–10 miliónů hl vína. Hektarové výnosy jsou velmi vysoké, průměrně 90–100 hl. Německo je čtvrtým největším producentem vína v Evropě, v celosvětovém měřítku drží devátou příčku. Pětina produkce jde na export, hlavně do USA, Velké Británie, Nizozemí a skandinávských zemí. Na území Německa se nachází takřka 60 % celosvětové výsadby Ryzlinku rýnského (22.600 ha). Dalším specifikem je výrazný podíl polosladkých a sladkých vín (asi 35 %) na celkové produkci; v nezanedbatelném množství se vyrábějí i polosuchá červená vína, popř. s ještě vyšším množstvím zbytkového cukru. Ročně se v Německu vypije 24 l vína na obyvatele, z toho polovina pochází z dovozu. Velmi oblíbená jsou zde šumivá vína: tvoří celou šestinu zkonzumovaného vína, přičemž čtyři z pěti lahví jsou domácího původu; Němci vypijí takřka čtvrtinu celosvětové produkce sektu.